Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka meksykańska z tuńczykiem

Nie ma nic lepszego niż zdrowa przekąska. Kompozycja świeżych kolorowych warzyw z rybnym akcentem smakuje doskonale ze świeżą chrupiącą bagietką prosto z pieca z odrobiną czosnku i ziół. Palce lizać!

 

Składniki:

1 puszka tuńczyka w oleju

½ woreczka ugotowanego ryżu

1 puszka słodkiej kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

½ czerwonej papryczki chili bez ziarenek

½ zielonej świeżej papryki

½ żółtej świeżej papryki

1 mała czerwona cebulka

majonez

kilka kropli słodkiego sosu chili

sól i papryka do smaku

 

Wszystkie świeże warzywa kroimy w drobną kosteczkę, im drobniejsza tym sałatka będzie smaczniejsza. Odsączamy warzywa i tuńczyka z puszki.  Czerwoną fasolę należy dokładnie odsączyć i umyć pod bierzącą wodą. Usuwamy ziarenka z chili i kroimi bardzo drobniutko. Wszystkie składniki łączymy z ryżem w dużej salaterce. Dodajemy kilka łyżek majonezu i przyprawiamy do smaku solą, papryką i sosem chili, którym delikatnie polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Podajemy z chrupiącą bagietką lub chlebkiem z masełkiem czosnkowym prosto z pieca.

Palce lizać!

środa, 27 października 2010, z_naszego_albumu

Komentarze
2011/03/16 20:54:21
Coś dla mnie. Zapowiada się pysznie :)
Durszlak.pl