Blog > Komentarze do wpisu

Wiosenna tarta z kurczakiem



Całkiem niedawno stałam się absolutną miłośniczką tart. Chrupiące ciasto z przepysznym nadzieniem pasuje na niemlże każdą okazję. Smakuje znakomicie a jej wykonanie nie wymaga zbyt wiele poświęcenia. Ten przysmak kuchni francuskiej potrafi zamienić nasze ulubione codzienne składniki w niecodzienną ucztę dla podniebienia. Zdecydowanie polecam z każdym nadzieniem!

Składniki na podstawowe ciasto na tartę:

125 g mąki

szczypta soli

55 g masła

30 ml zimnej wody


Wyrabianie ciasta ręcznie:
W dużej misie lub na stolnicy łączymy ze sobą mąkę, masło i sól aż do uzyskania kruszonki. Powoli dolewamy wodę jednocześnie wyrabiając ciasto ręką lub nożem. Gdy uzyskamy gładkie ciasto owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 - 15 min przed pieczeniem.

Wyrabianie ciasta w robocie kuchennym (food processorze):
Do misy robota wrzucamy mąkę, masło i sól. Na obrotach pulsacyjnych wyrabiamy ciasto dolewając stopniowo zimną wodę. Nie musimy wykorzystać całej wody. Przestajemy ją dodawać, gdy robot uformuje składniki w jedną kulę ciasta. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 - 15 min przed pieczeniem.

Składniki na nadzienie:

2 piersi z kurczaka

1 por

1 łodyga selera naciowego

1 marchew lub 2 młode marcheweczki

szczypiorek do smaku

świeża pietruszka

2 jajka

120 ml mleka lub śmietany kremówki

1 łyżka masła

1 łyżeczka oleju

garść startego sera ( ja użyłam parmezanu )

sól

pieprz


Zanim zaczniemy przygotowywać nadzienie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Wcześniej przygotowane ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przenosimy na wałku do wcześniej przygotowanej formy na tartę. Na ciasto kładziemy papier pergaminowy i wrzucamy kulki ceramiczne ( dzięki którym ciasto nie urośnie, lecz będzie chrupkie i cienkie ) lub gdy nie posiadamy kulek ceramicznych możemy użyć fasoli lub ryżu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na 15 min.

W międzyczasie na niewielkiej ilości masła z olejem podsmażamy na głębokiej patelni cieniutko pokrojonego pora i selera, szczypiorek i startą na grubych oczkach marchew. Gdy warzywa będą już al dente dorzucamy do nich pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Wszystko podsmażamy chwilę aż kurczak będzie gotowy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

W małej miseczce roztzrepujemy jajka i łączymy je z mlekiem lub śmietaną, pietruszką i serem.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, w którym redukujemy temperaturę do 180 stopni i pozbywamy się papieru wraz z kulkami. Następnie nakładamy na ciato całe nadzienie i wylewamy przygotowaną miksturę jajeczną.

Tak przygotowaną tartę wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 - 25 min aż ciasto nabierze złocistego koloru a nadzienie będzie całkowicie upieczone.

Smacznego!

środa, 04 maja 2011, z_naszego_albumu

Komentarze
2011/05/04 20:29:44
Ależ pięknie wygląda to danie...
-
2011/05/05 22:31:26
Cudna!
Też lubię tarty, a taka musi być pychotkowa :)
-
2011/05/07 08:39:15
obłędnie wygląda ta tarta z tymi dodatkami;)
-
2011/05/07 21:29:38
Wiosna na talerzu :)
Durszlak.pl